"Monet seuratyöntekijöistä, lajivalmentajista, fysiikkavalmentajista ja pelaajista katsovat lajisuorituskykyä ja sen kehittämistä väärästä kulmasta maila- ja pallopeleissä".
Jos maila- ja pallopeleissä jollakin tapaa mukana olevalle (joku edellä mainituista) esittää kysymyksen "mistä tiedät, että treeniohjelmasi toimii?", niin 90% puhuu voiman kehityksestä kuntosaliharjoittelussa, kuten takakyykyssä, penkkipunnerruksessa, maastavedossa, olympianostoissa ja ehkä kyykkyhypyssä. Kaikki näistä ovat hyviä vastauksia? Väärin.
Miksi?
Kaikkien treeniohjelmien ainoa tarkoitus on lisätä taitavien urheilusuoritusten liikenopeutta maila- ja pallopeleissä. Nopeus lisää suorituskykyä kaikissa taidoissa pelikentällä. Nopeampi urheilija juoksee nopeammin, väistää vastustajaa paremmin, hyppää korkeammalle, lyö, taklaa, heittää, laukaisee ja potkaisee nopeammin jne.
Jos harjoittelusi ei paranna liikenopeutta urheilusuorituksissa, niin treeniohjelmasi ei toimi. Sillä ei ole väliä kuinka paljon kyykkäät tai kuinka paljon lihasta olet saanut, jos se ei tee sinusta nopeampaa taitavissa urheilusuorituksissa.
Disclaimer: EN sano, että raskaita painoja ei tulisi nostaa tai etteikö voimalla ja lihasmassalla olisi mitään merkitystä urheilusuorituksissa maila- ja pallopeleissä. Raskaat voimaa kehittävät nostot ovat edelleen kaikkien treeniohjelmien perusta, josta myös muut "ominaisuudet" jalostetaan. Lisääntynyt lonkan ja polven ojentavien voimataso lisää juoksunopeutta ja hyppykorkeutta sekä parantaa suunnanmuutosta jne; ainakin suurimman osan ajasta. Huomaa kursivoitu teksti: suurimman osan ajasta.
Voiman lisääntymisestä johtuva nopeuden parantuminen on tyypillistä treeniuransa alku- tai keskivaiheessa olevalle urheilijalle. Tämän jälkeen voiman lisääntymisestä ei yleensä ole suotuisia vaikutuksia urheilusuoritusten nopeuteen. Tällöin harjoittelun painopiste on siirrettävä harjoituksiin, jotka ovat spesifiä lajisuorituksen liikkeille. Voiman perusta voi tulla perinteisistä raskaista nostoista, mutta kyky siirtää voima käytäntöön tulee muualta.
Joten miten mitata liikenopeutta maila- ja pallopeleissä?
Yleisurheilussa ja painonnostossa urheilusuoritusten liikenopeutta on helppo mitata. Jos nostit raskaamman kuorman, juoksit nopeammin, hyppäsit pidemmälle tai korkeammalle, niin olet nopeampi. Maila- ja pellopeleissä se ei ole näin mustavalkoista. Nöyrä mielipiteeni on se, että meidän on suoritettava testejä, jotka perustuvat pelin yleisiin vaatimuksiin ja pelipaikan erityisvaatimuksiin...
Lähes jokaisessa maila- ja pallopelissä tarvitaan lähtönopeutta, joten mielestäni kaikilta pelaajilta tulisi testata lähtönopeutta. Suuremmalla alueella pelaavilta tulisi testata myös maksiminopeutta. Spesifimmästä kulmasta tarkasteltuna esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon laitahyökkääjän tulee kyetä hyppäämään korkealle suuresta liikenopeudesta, joten ehkä pystysuora hyppytesti suuresta vauhdista voisi olla spesifimpi testi tälle pelipaikalle. Nämä ovat kriteereitä, joiden mukaan treeniohjelman onnistumista voidaan arvioida. Millään muulla ei ole väliä. Mutta jos kehittynyt takakyykyn tai maastavedon 1RM auttaa sinua saavuttamaan paremman liikenopeuden urheilusuorituksissa, niin hyvä. Älä kuitenkaan mene lankaan ajattelemalla, että 1RM kehittäminen on treeniohjelman tavoite, koska se on vain keino saavuttaa tavoite - NOPEUS.
Comments